Greytech


 

Chci skleněný obklad – rady a tipy a několik informací o tom, co by vás mělo zajímat

Greytech » Blog » Chci skleněný obklad – rady a tipy a několik informací o tom, co by vás mělo zajímat


Viděli jste už skleněný obklad v praxi, někde u známých nebo v kuchyňském studiu? Zalíbil se Vám a chcete si ho pořídit a absolutně se nevyznáte v tom, co je možné a co není? Máme pro Vás několik rad, které Vám pomůžou se zorientovat.

Nejdůležitějším parametrem pro dokonalou funkčnost a bezpečnost skleněného obkladu jsou tyto dva parametry: Za prvé je nutné, aby sklo bylo silnější než 4 mm, tedy nejméně 6 mm. Pouze u takové síly skla bude zaručeno to, že sklo nerozbijete při prvním energičtějším pohybu při vaření, smažení, či pečení. Druhým neodmyslitelným parametrem je zakalení skla. Kalení je proces, kdy sklo získá vlastnosti, které zvýší jeho odolnost vůči nárazu a tepelným změnám, a to 5x víc. Pokud zajistíte, aby sklo, které koupíte, mělo minimálně tyto dvě vlastnosti, zaručujeme, že vám, při běžném zacházení, vydrží velmi dlouho.

Tím, že budete vyžadovat pouze sklo kalené, si zajistíte, že celé sklo musí být kvalitně opracováno, tedy hrany broušeny nebo leštěny. Při kalení skla totiž na jeho povrchu vzniká velké pnutí a nedokonale opracované sklo by v peci explodovalo. Takto upravené hrany Vám zajistí, že se o něj nikdy nepořežete. Každý resp. většina obkladů má v sobě otvory, příkladně pro zásuvky. V těchto místech musíte zkontrolovat, zda okraj otvoru je hladký, bez odštěpků, či odlomků. Většinou tento okraj sice překryje rámeček zásuvky, nicméně je to známka toho, že sklo bylo opracováno nějakým primitivnějším způsobem, ne tedy na CNC stroji, jenž jako jediný zajistí přesnost tvaru skla.

Tím se dostáváme do velmi důležité fáze, kdy sklo musí někdo zkušený zaměřit, a to tak, aby sklo bylo možno na stěnu dostat, a aby se hlavně vešlo mezi zdi, horní skříňky a pracovní desku. Zaměření je opravdu alfou a omegou celého zadání výroby. Sklo by mělo být instalováno tak, aby nebylo nutné rohy překrývat lištami, resp. maskovat nedostatky. Při zaměření je potřeba prověřit, zda je pracovní deska rovná, zda se někde neprohýbá, či neláme. Sklo se následně musí zkreslit a nechat vyrobit, tzn. že se vyřeže tvar, který potřebujete, do něj otvory a výřezy. Tyto operace u renomovanějších společností dělají na CNC strojích, které při jednom procesu udělají vše vč. broušení a leštění hran. Jenom tak maximálně eliminujete, že sklo se nepoškrábe, proces je jednorázový a rizika jsou zde minimální. Samozřejmě, že mnohé firmy se snaží těm moderním vyrovnat a dělají tyto úkony ručně. Jak to dopadá, si můžete nají v článku „Sklo od konkurence“.

Další fáze je výběr provedení vizuálu skla. Sklo může být upraveno mnoha způsoby. Jejich výčet uvádíme níže.

1. sklo ochranné – Čiré sklo jako ochrana na příkladně lícové zdivo nebo benátský štuk, takové sklo lze příkladně pískovat ze zadní strany (pásy pro distribuci příkladně LED podsvětlení)

2. sklo lakované – Těchto technologií je mnoho, my skla lakujeme až po kalení, protože kalením barva mění odstín a to je samozřejmě problém. Dále co je velmi důležité je to, že je potřeba si odsouhlasit vzor barvy přímo na konkrétním skle, protože výrobců skel je mnoho a skla mají různé nádechy (do modra, do zelena, do šeda, nebo extra čiré s minimálním zkreslením barvy). barvu na sklo je potřeba míchat tak, aby za sklem vypadala tak, jak si zákazník vybral ve vzorníku. To většina dodavatelů nedělá, zákazník je pak nemile překvapen a vznikají dohady.

3. sklo lakované – kreativní techniky – tuto metodu děláme pouze a jedině my, kdy na skla vytváříme prskání, pruhy atd. Tato technika je originální a ojedinělá! Nelze napodobit digitálně!!!

4. skla s grafikou – digitálním technologií na sklo přeneseme fotografie, textury, vzory, loga, v podstatě cokoliv, co je schopna vaše fantazie unést. U této technologie sou důležité věci dvě a to: digitální tisk musí být ve vysokém rozlišení, v tisku nesmí být žádné pruhy, jednoduše fotografická kvalita, kterou dnešní technologie umožňují. Samozřejmě výsledek také velmi závisí na podkladech, které musí být velmi precizně připraveny. Naše firma má vlastní grafické studio, jehož reference a realizace můžete sledovat na našem blogu. V případě vzorů musí vzory příkladně v rozích, kde skla na sebe navazují, také dokonale navazovat, což je jednak problém přípravy a druhý problém aplikace. Tyto všechny řehole jsme postupem času dotáhli k téměř dokonalosti (viz. fotografie detailů realizací na blogu).

Jednou z posledních věcí je typ, respektive barevnost materiálu jako takového. Druhý a výrobců skel je mnoho a díky tomu různá skla mají různé odstíny. Existují cca 3 základní druhy skel: sklo float se zeleným nádechem, který se s tloušťkou skla zesiluje. Zelený nádech je způsoben obsahem železa ve skle. Dále existují skla, která jsou jemně do modra. U nás je nejčastěji používáno sklo extračiré, které nemá téměř žádný barevný nádech. To je zásadní hlavně v případech, kdy klient vyžaduje extra bílou barvu, která by byla na skel float zelená, což by asi nebylo žádoucí. Extračiré sklo je z těchto třech variant nejdražší, ovšem odstíny nejsou zkresleny a mnohé barvy by bez tohoto skla ani nebylo možno realizovat. Bílá barva k moderní kuchyni patří a aby byl dojem pozitivní, doporučujeme sklo extračiré resp. diamantové.

Poslední fází je montáž, která není až tak náročná, ale vyžaduje také mnoho zkušeností. Jenom dobře usazené skleněné obklady mohou dělat parádu Vaší kuchyni. Dohlídněte, aby prostor mezi sklem pracovní deskou byl dokonale utěsněn. My pro dokonalou izolaci používáme speciálně vyvinutou čirou pásku, která má mnohem lepší vlastnosti než silikon, který časem oxiduje a tedy netěsní. To platí i pro svislé mezery mezi skly (v rozích, na špaletách).

No a to je o obkladech víceméně vše. Pokud budete potřebovat, rádi Vám zodpovíme dotazy.

 

 


Naši partneři

Vytvořil Plus Design & Marketing s láskou k internetu.


 
Máte dotaz?